Військовим, підвищили зарплати: скільки сьогодні платять в українській армії

У минулому році Міноборони било тривогу: армія втрачає офіцерські кадри. Через зарплат, які вже не встигали за інфляційними процесами і стрімким зростанням цін в країні, досвідчені офіцери, а що гірше, ті, які мали бойовий досвід в ООС, йшли на "громадянку", на більш гідні доходи в приватні компанії.

На початку літа в опублікованому в ЗМІ листі міністра оборони Степана Полторака Кабміну говорилося, що з січня по червень з армії звільнилося 11 тис. Офіцерів і контрактників, які мають бойовий досвід (вони мали права на звільнення з військової служби), а до кінця року можливе звільнення ще 18 тисяч. За результатами опитування планують звільнитися третину може це зробити в зв'язку з недостатнім фінансовим забезпеченням.

У Міноборони достовірність опублікованого в ЗМІ листа не підтвердили, але і не спростували. Дослідження, проведені в ЗСУ, свідчать, що грошове забезпечення військовослужбовців повинно забезпечувати конкурентоспроможність на ринку праці з урахуванням службової навантаження, ризику для життя та інших факторів, які мають місце під час проходження військової служби. Також воно має збільшуватися в той час, як збільшуються соціальні стандарти в державі, тим самим стимулювати військовослужбовців укладати контракти на проходження військової служби.

Масштаби катастрофи з зарплатами військових і загрози, можливі в умовах війни з Росією, оцінили в високих владних кабінетах. У вересні 2018 року Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення при прийнятті держбюджету на 2019 рік збільшити видатки для забезпечення середнього збільшення розмірів грошового забезпечення військовослужбовців у порівнянні з 2018 роком, на 30%. Також вирішили забезпечити виплати грошового забезпечення військовослужбовцям військової служби за контрактом першого року служби не нижче 10 тис грн на місяць на руки. З огляду на це, законом України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" Міністерству оборони передбачено видатки для виплати грошового забезпечення військовослужбовцям у розмірі 49,6 млрд грн. У порівнянні з 2018 роком, фонд грошового забезпечення на 2019 рік був збільшений на 41% - до 15,2 млрд грн. Це дозволило виконати рішення РНБО про збільшення розміру грошового забезпечення військовослужбовцям, йдеться у відповіді начальника Управління комунікацій та преси Міноборони полковника Олексія Чорнобая на запит 112.ua.

Виплати в збільшеному розмірі військові почали отримувати з лютого. За повний 2019 рік їм виплатять дванадцять збільшених розмірів грошового забезпечення. "Підвищення розмірів щомісячного забезпечення військовослужбовців було здійснено за рахунок збільшення надбавки за проходження військової служби, щомісячної премії", - пояснив Олексій Чорнобай. Згідно з рішенням Міністерства оборони, в 2019 році всіма категоріями особового складу мінімальний розмір надбавки за особливості проходження служби був встановлений на рівні 65% (в минулому році 10%) посадового окладу, окладу за військове звання і надбавки за вислугу років.

Окремим категоріям військовослужбовців в залежності від проходження ними військової служби розмір надбавки збільшується до 100% (наприклад, лікарям, механікам-водіям танків, гаубичних самохідно-артилерійських установок, БМП, наземним авіаційним спеціалістам, плавскладу, десантникам, спецназівцям, льотчикам). Це дозволить в середньому збільшити розмір грошового забезпечення на суми від 3,9 тис. Грн до 5,4 тис. Грн, в порівнянні з 2018 роком. Середній розмір грошового забезпечення в 2019 році контрактника Сухопутних військ складає 11,3 тис. Грн, а молодшого офіцера - 15,3 тис. Грн.

Також в поточному році була збільшена щомісячна премія військовослужбовцям, які проходять військову службу в частинах Сил спеціальних операцій, Десантно-штурмових військ, морської піхоти Військово-Морських сил, в екіпажах надводних кораблів (суден, катерів). Це категорії військових, чиє проходження служби пов'язано з високим ризиком для життя і підвищеним рівнем психолого-емоційного і фізичного навантаження. Зазначене підвищення не стосуватиметься військовослужбовців, які проходять службу на посадах в штабах військових угруповань і підрозділах забезпечення, зазначив Чорнобай.

Разом з тим збільшать виплату винагороди військовим в ООС. Станом на зараз ці суми становлять: 10 тис. Грн на місяць - на першій лінії оборони на глибину ротних опорних пунктів і 4,5 тис. Грн на місяць - в інших районах проведення Операції об'єднаних сил. З квітня ця ситуація повинна змінитися. На початку березня міністр оборони України Степан Полторак за дорученням президента України підписав наказ про підвищення доплат до грошового забезпечення військовослужбовців, які перебувають на передовій. Таким чином, з 1 квітня військовослужбовці, які перебувають на передовій, отримуватимуть доплату в розмірі ще плюс 2 тис. Грн. Таким чином, загальна сума грошового забезпечення становитиме 12 тис. Грн. Військовим, які знаходяться на другій лінії оборони, будуть доплачувати по 1 тис. Грн, що в цілому складе плюс 5,5 тис. Грн до місячного грошового забезпечення.

За наказом Полторака також підвищиться грошове забезпечення для українських військовослужбовців, які перебувають в акваторії Азовського моря. Їм обіцяють 5 тис. 500 грн до зарплати, а під час виходу на бойові чергування - 12 тис. Грн.
Тобто підвищення є. Але сказати, чи адекватний зараз розмір грошового забезпечення військових тих навантажень і ризиків, які вони несуть на службі, однозначно не можна. Так само як і напевно стверджувати, чи можна з такими зарплатами зупинити відтік офіцерських кадрів, адже зрозуміло, що в бізнесі їм пропонують не 15-20 тисяч, а набагато більше.


Джерело: https://112.ua/mnenie/voennym-povysili-zarplaty-skolko-nynche-platyat-v-ukrainskoy-armii-485530.html