У Франції будуть штрафувати компанії, де жінкам платять менше

Франція буде накладати штрафи на компанії у яких присутні гендерні розриви в оплаті праці. Штраф становитиме до 1% від загальної суми заробітної плати.

"Відповідно до закону, який набирає чинності з 1 січня 2019 року, фірми повинні повідомляти ряд встановлених урядом показників, що демонструють скільки вони платять жінкам у порівнянні з чоловіками. Компанії, в яких показники будуть демонструвати розрив у зарплатах, матимуть три роки на виправлення ситуації інакше будуть оштрафовані ", - повідомляє WSJ.

Замість того, щоб віддавати гроші державі, компанії будуть мати стимул платити ці гроші в якості заробітної плати жінкам.

Зосередивши увагу на примусі, Франція прагне створити "зобов'язання по досягненню результатів. Коли я кажу компаніям, замість того, щоб давати ваші гроші державі, краще віддайте їх жінкам, це розумніше", - повідомив в інтерв'ю міністр праці Мюріель Пеникуд.

У публікації видання зазначається, що такий підхід є досить суворим навіть для країн, які чинять тиск на компанії в питаннях гендерної рівності.

"Ідея забезпечення справедливості в оплаті праці є незвичайно суворим підходом, навіть серед країн збільшили тиск на компанії, щоб подолати цей розрив", - йдеться в повідомленні WSJ.

Франція була однією з перших країн, яка впроваджувала норми законодавства, які були націлені на покращення умов праці для жінок. Наприклад, Франція була однією з перших країн, яка почала створювати державні дитячі сади і надавати відпустку у зв'язку з вагітністю або пологами.

"Тим не менш, Франція відстала від багатьох своїх європейських сусідів у питаннях рівноправності статей. За даними державної статистики, французькі жінки, які працюють на тих же посадах, що і чоловіки, отримують заробітну плату на 9% менше", - зазначається у виданні.


Джерело: https://www.unn.com.ua/ru/news/1763190-u-frantsiyi-shtrafuvatimut-kompaniyi-de-zhinkam-platyat-menshe