В Україні заборонять подавати документи про прийом на роботу в паперовій формі

Уряд має намір заборонити подавати документи про прийом на роботу в паперовій формі та запровадити електронну форму.

Кабінет міністрів має намір заборонити подання документів про прийом на роботу або на конкурси в паперовій формі, повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

"Цей крок може здатися занадто суворою. Але, по-перше, нам потрібно прищеплювати цифрову грамотність держслужбовцям. По-друге, декларації НАЗК в електронному вигляді все і так подають, ЕЦП у всіх є… Копії дипломів (є реєстр), інформація про пов'язаних компаніях (є реєстр), копії паспортів (є ЕЦП), автобіографія (кому вона взагалі потрібна!) і багато іншого. Трудові книжки повинні, нарешті, піти в історію", - написав він у своєму Telegram-каналі в середу.

Крім того, на думку Дубілета, треба перевести в цифру весь оборот, який стосується конкурсів, найму, відпусток, відряджень і звільнень, а також архів.

За його оцінкою, тільки на канцелярію навколо кадрових документів держава витрачає 50-100 млн грн щорічно.

"Закони, які зобов'язують зберігати паперові справи 75 років, повинні залишитися в минулому столітті. Це теж буде корисно для бізнесу… Сильно спростимо всю логіку погоджень. Блок-схеми, за якими документи "ходять" по кабінетах, спростимо і скоротимо в три-чотири рази", - додав він.

У планах уряду, як зазначив Дубілет, створити єдиний реєстр держслужбовців.

"Зараз HR-інформація розпорошена по різним органам в самих різних форматах. Це дозволить централізувати і комунікації, і багато інших HR-аспекти", - написав він.

За його словами, для впровадження цього механізму необхідно буде "поміняти кілька законів і постанов, а також впровадити правильне ІТ".

"Я розраховую, що ми зможемо все це зробити протягом шести-дев'яти місяців", - підсумував міністр.

Як повідомлялося, міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет вивчає можливість скасування згоди на обробку персональних даних.

Він вважає, що якщо дійсно їсть принципова необхідність брати згоду, то його можна дописати в кінці документа, а не підписувати окремим листом.


Джерело: https://korrespondent.net/ukraine/4141005-v-ukrayne-zapretiat-podavat-dokumenty-o-pryeme-na-rabotu-v-bumazhnoi-forme