В Україні готуються скасувати трудові книжки: названі ризики для працівників

Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет повідомив про старт роботи зі скасування обов'язкових трудових книжок. На рахунок того, чи готова Україна попрощатися з паперовими носіями даних і зробити крок до "цифрової" держави, існують різні думки.

Бізнес-спільнота в цілому вітає ініціативу про скасування "трудових". Про це розповів керівник департаменту представництва інтересів компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Ігор Гоцик.

"Ми давно просили зробити трудові книжки хоча б не обов'язковими – для працівника її мати, для роботодавця – заповнювати і зберігати. Це не відповідає сучасним реаліям. Зараз це рудимент радянської історії, коли вважалося, що трудова книжка – обличчя працівника. Так, дійсно, трудова книжка фіксує працевлаштування, зайнятість, але як така вона не несе чіткої інформації, яка не вимагає перевірки", – сказав Гоцик.

Однак HR-експерт порталу з працевлаштування Тетяна Пашкіна звернула увагу на ризики, які можуть виникнути у зв'язку з недоступністю електронних реєстрів для жителів сіл.

"Якщо ми говоримо про міста-мільйонники і їхніх жителів, які можуть бути діджиталізовані – це одна ситуація. А якщо це люди передпенсійного віку в селі – діджиталізація там передчасна", – вважає Пашкіна.

Згідно з пропозицією Дубілета, ті, у кого є поки не оцифрований трудовий стаж до 2000 року, матимуть можливість занести необхідну інформацію до електронного реєстру. Робити це можна самостійно або через роботодавця. Але, на думку Пашкіної, не ясно, хто перевірятиме достовірність внесених працівником даних – наприклад, якщо фірма, в якій він працював, вже припинила існування.

"Якщо ви молода людина і впевнені, що ваш стаж правильний – алілуя! А якщо людині через рік йти на пенсію, хоча вона і копійчана, їй або потрібно перевіряти, чи правильний трудовий стаж [вказаний у реєстрах], щоб потім його якось підтверджувати, або щось робити з тим, що він неправильно зафіксований. Мені здається, що держава перекладає відповідальність за збереження трудового стажу на самих українців", – резюмувала Пашкіна.


Джерело: https://ukr.segodnya.ua/economics/business/trudovye-knizhki-gotovyatsya-otmenit-nazvany-riski-1343256.html