У Кабміні розповіли про новий Трудовий кодекс

Терміни прийняття нового Трудового кодексу поки що не називають, законопроект ще не внесли в Раду.

Основою трудових відносин в Україні після впровадження нового кодексу буде контракт. Про це заявила заступник міністра економіки Юлія Свириденко.

"У першу чергу це лібералізація трудових відносин, - ми хочемо закріпити, що основою трудових відносин є трудовий контракт, який обов'язково укладається у письмовій формі. Орієнтовну форму цього контракту ми окремим порядком розробимо, щоб всі співробітники могли прописати порядок роботи, порядок оплати, відпустку, сезонність і всі інші важливі речі", - пояснила Свириденко.

Вона розповіла, що в новому кодексі Мінекономіки хоче закріпити можливість працювати дистанційно і часткову зайнятість.

"Тобто, ми даємо більш гнучку форму реалізації трудових відносин, також буде аутсорсинг, аутстафінг. До речі, всі ці визначення будуть в окремих змінах закону про зайнятість зафіксовані, і всі зможуть ознайомитися", - сказала заступник міністра.

Також новий Трудовий кодекс буде передбачати можливість для співробітників мати електронну трудову книжку, яка дасть можливість спростити трудову бюрократію.

"Це єдиний реєстр, де буде вказано весь ваш досвід роботи, тому що у нас не всі роботодавці дуже, скажімо, дотримуються закону", - сказала заступник міністра.

Свириденко зазначила, що є роботодавці, які можуть "маніпулювати" працівниками - не віддавати трудову книжку, щоб не відпускати його з місця роботи.

"Так що така проблема буде зніматися. І це можливість синхронізувати роботу пенсійної служби та кадрових служб. Тобто у нас буде єдиний реєстр. Це опція", - сказала вона.


Джерело: https://ua.korrespondent.net/ukraine/4175892-u-kabmini-rozpovily-pro-novyi-trudovyi-kodeks