У Фінляндії найбільше робочих-українців, але платять їм менше

Українці обійшли естонців за чисельністю громадян, які прибули на роботу до Фінляндії

Серед всіх національних груп, які приїжджають на роботу до Фінляндії, українці є найбільшою. У 2018 року вони обійшли естонців.

У минулому році понад 1800 чоловік переїхали до Фінляндії з України на роботу, в порівнянні з більше 1200 чоловік, які прибули з Естонії.

Причина - у відносній різниці в оплаті. Середня зарплата в Естонії в третьому кварталі 2019 року склала € 1397 в місяць, що на 8,2% більше, ніж в попередньому році.

Зарплати ж у Фінляндії росли повільніше, хоча і з більш високого старту, ніж в Естонії. Тому фінські зарплати більш привабливі для українців, зарплата яких становить близько € 350 на місяць.

Цей фон може зробити українців уразливими для експлуатації, коли вони прибудуть до Фінляндії, особливо в будівельному секторі.

За словами естонських будівельників, вони були свідками випадків, коли українцям платили 5-8 євро за годину. Хоча згідно фінському законодавству, їм повинна виплачуватися мінімальна зарплата, встановлена в колективних договорах між роботодавцями і профспілками. Поточний мінімум для недосвідчених працівників становить € 10,73 на годину, а для найдосвідченіших будівельників - € 16,97.


Джерело: https://news.liga.net/society/news/v-finlyandii-bolshe-vsego-rabochih-ukraintsev-no-platyat-im-menshe