Українці виїжджають працювати в Китай: що пропонують і в чому небезпека

Українці активно освоюють новий ринок праці - Китай. У китайських роботодавців безліч пропозицій - від роботи на фабриках до викладання англійської.

Українець  Петро Дмитренко - вже одружений на китаянці. Будучи в Пекіні, Петро повів свою улюблену Мейхун в місцевий музей Тараса Шевченка, після цього молоді люди обмінялися контактами, кілька разів сходили на побачення. У підсумку саме через любов Петро залишився в Китаї надовго. Влаштувався в тренінговий центр учителем англійської мови.

"Є викладач китаєць, є викладач іноземець. Кілька годин триває заняття з викладачем китайцем, і одна година - з іноземцем", - розповідає Дмитренко.

Українських викладачів шукає кожен п'ятий роботодавець з Китаю, кажуть фахівці з підбору персоналу. Китайці наполегливо освоюють англійську - цього вимагає бізнес і торгівля. Пропонують викладачам-іноземцям непогану зарплату і медичне страхування.

"Сума, яку ви можете заробити в Китаї, залежить від того, як ви вмієте вести переговори. Саме я заробляв 2000 доларів", - говорить Петро.

"На жаль, в більшості випадків мова йде про нелегальне працевлаштування", - пояснює експерт аналітичного центру порталу по підбору кадрів Юлія Дрожжина.

Найгірше покарання в Китаї для працівника-нелегала - тюремний термін. Ще передбачені депортація і великий штраф, що становить в перерахунку на гривні десятків тисяч. І стежать за іноземцями на кожному кроці.

"У поліції є досьє абсолютно на кожного. Вони приходять з телефоном, натискають кілька кнопочок і у них на екрані виводиться абсолютно вся інформація про іноземця", - говорить Петро.

Крім викладачів англійської, українці влаштовуються на китайські виробництва і в сферу торгівлі. Є попит на українських артистів і моделей. Середній заробіток вище, ніж в Україні. Однак і життя тут дорожче.

У перерахунку на гривні необхідно буде віддати чи 9 тис. За оренду кімнати і комунальні послуги. Щомісячні витрати на продукти - до 7 тис. І навіть більше, якщо купувати в Китаї звичні для українця продукти. А ще майже 15 тис. гривень коштує авіапереліт в одну сторону.

"Українці дуже розумні і важко працюють, ось чому вони подобаються китайським роботодавцям", - говорить китянка Мейхун, дружина Петра.

Для Петра заробітки в Китаї рік тому завершилися українським весіллям. Поки молодята живуть на дві країни. Але у Мейхун вже є вишиванка, і вона любить українські страви.

"Мені дуже подобається борщ, але той, що ти готуєш", - говорить Мейхун Петру.


Джерело: https://www.segodnya.ua/economics/enews/ukraincy-vyezzhayut-rabotat-v-kitay-chto-predlagayut-i-v-chem-opasnost-1352720.html