Українські трудові мігранти у Польщі хочуть їхати далі на захід

Про це йдеться в дослідженні, проведеному польською компанією з працевлаштування іноземців EastWestLink.

Втім, з-за мовного бар'єру, а також дуже високих кваліфікаційних вимог до працівникам, відтік українців з Польщі не буде досить значним, йдеться в дослідженні.

“Варто звернути увагу на зростання зацікавленості серед українців країнами, які традиційно вибирають поляки. Без сумніву, це є результатом отримання ними досвіду під час перебування в Польщі та ознайомлення з міграційними напрямками поляків”, - повідомив директор компанії EastWestLink Анджей Коркус.

зокрема, кількість українців, які хочуть виїхати з Польщі на роботу в Німеччину за рік зросла на 7% і зараз становить понад 30%. У Чехії хочуть виїхати 13% українців, які зараз працюють в РП. Одночасно, на 5-6% зросла кількість українців, які хочуть виїхати в Швецію (7,2%), Голландії (6,8%) і Норвегії (6,6%). Рік тому в ці країни північної Європи хотіли виїхати лише 1-2% українців.

Як підкреслюється, ¾ українців знають про те, що Німеччина з 2020 року відкриває свій ринок праці для іноземців з-за кордону ЄС. Втім, деякі з них володіють інформацією про те, що Берлін ставить високі вимоги до працівників – знання мови, а також наявність відповідної кваліфікації.

За результатами дослідження, лише 7,6% українців, які працюють у Польщі, мають кваліфікації для роботи в ФРН.

Наголошується, що слабким місцем польського ринку праці порівняно з німецьким є значно більш низькі зарплати. Однак перевагами є близькість мов і можливість отримання швидкого дозволу на проживання в Польщі.

Втім, Коркус переконаний, що незважаючи на значну конкуренцію для Польщі німецького ринку праці, “чорного сценарію” виїзду українців у ФРН з 2020 року не буде саме із-за високих кваліфікаційних вимог в Німеччині і мовного бар'єру.

Дослідження “Працівник з України між Польщею і Німеччиною” було проведено серед українських трудових мігрантів у Польщі у квітні – травні 2019 року.


Джерело: https://www.ukrinform.ru/rubric-society/2722961-ukrainskie-zarobitcane-v-polse-hotat-ehat-dalse-na-zapad.html