Трудова міграція. 12% українців збираються назавжди виїхати за кордон — дослідження

38% українців, які вирушають на заробітки за кордон вперше, готові покинути країну лише на кілька місяців. Про це свідчать результати дослідження, проведеного сервісом OLX Робота за результатами опитування українців, охочих вперше відправитися на заробітки.

При цьому кількість українців, які збираються виїхати за кордон назавжди, склало більше 12%.

Середньостатистичний українець, який розглядає для себе можливість тимчасової роботи за кордоном — житель села 50 років з дружиною і дітьми. У нього — повну середню або професійно-технічну освіту. Нинішня зарплата дозволяє йому забезпечувати сім'ю лише продуктами харчування та необхідними недорогими речами.

Бажає виїхати з України назавжди в середньому 26 років, він одружений і без дітей, проживає в одному з обласних центрів, має вищу освіту і високооплачувану роботу.

Що стосується статевої ознаки, чоловіків, які не планують повертатися з-за кордону, виявилося на 3% більше жінок. А от серед тих, хто виїде всього на пару місяців, жінок більше на 5%.

«Українці старше 65 років також активні в пошуку закордонного працевлаштування — так, кожен третій хоче попрацювати за кордоном кілька місяців, а 36% пенсіонерів хочуть виїхати з країни назавжди», — відзначають аналітики OLX Робота.

Заробітна плата, яку очікують отримувати за кордоном здобувачі, у 4 з 5 випадків перевищує $1 тис. 27% респондентів влаштує дохід $1−1,2 тис., а 19% більше хочуть — від $1,2 до $1,5 тис. Майже кожен п'ятий погодиться на з/п менше $1 тис.

За кордоном українці переважно не збираються працювати за своєю спеціальністю, тільки 23% відповіли ствердно на це питання. Більш того, 39% опитуваних влаштує будь-яка робота, професія їх не цікавить. Серед сфер зайнятості, в яких шукають роботу, домінує виробництво (32%). 21% вибрали варіант «інше», куди входять IT-фахівці, менеджери, автослюсарі, в 12% випадків хочуть влаштуватися водіями.

Головні критерії при виборі країни для працевлаштування — високі зарплати і хороші умови праці. На другому місці за значимістю для українців виявилася розвинена економіка. І чим молодше здобувачів, тим важливіше для них ці показники. Притому жінки більш схильні поїхати в певну країну з-за родичів або знайомих, які вже там працюють — на 7% частіше, ніж чоловіки, для яких більш важлива стабільність в країні (25% порівняно з 19% у жінок).

У компанії відзначили, що більш розвинена медицина виявилася останнім за важливістю критерієм для українців.


Джерело: https://biz.nv.ua/economics/rabota-za-granicey-12-ukraincev-gotovy-uehat-navsegda-novosti-ukrainy-50044542.html