Реальні зарплати в цьому році зростуть на 7%

В поточному році реальні зарплати зростуть на 7% і в подальшому їх щорічне зростання сповільниться до близько 4%. Про це йдеться в звіті Національного банку за січень.

"Темпи зростання середньої номінальної заробітної плати будуть сповільнюватися (з близько 16% в поточному році до 9% у 2021 році) як за рахунок ослаблення відтоку робочої сили в країни ЄС, так і зниження темпів конвергенції зарплат. Реальні зарплати зростуть на 7% в 2019 році і в подальшому їх щорічне зростання сповільниться до близько 4%", - йдеться в повідомленні.

При цьому зазначено, що все ще високий рівень безробіття (8,5-8,7%) на прогнозному горизонті буде обумовлений повільними темпами зростання економіки на тлі жорсткої монетарної та фіскальної політики. Уповільнення міграційних процесів та вирівнювання диспропорцій на ринку праці знижувати тиск на зростання зарплат.

Згідно зі звітом, у другому кварталі очікується чергове підвищення тарифів на газ для населення.

"Великий внесок в адміністративну інфляцію зробить подальше зростання тарифів на газ для населення згідно з меморандумом МВФ (чергове підвищення очікується в II кварталі 2019 року)", - зазначили в НБУ.

За прогнозом Нацбанку, в цілому адміністративно регульовані ціни в 2019 року зросте на 13,6%. Перегляд темпів їх зростання в порівнянні з попереднім прогнозом (11,7%) переважно пов'язаний з перенесенням підвищення цін на централізоване опалення і гарячу воду на січень 2019 року (з грудня 2018 року) та дещо більшим підвищенням акцизів на тютюнову продукцію.

У середньостроковій перспективі зростання адміністративних цін буде сповільнюватися до 10% у 2021 році.

Нагадаємо, середня зарплата в Україні в грудні досягла 10 573 грн, що майже в три рази більше рівня мінімальної зарплати. Порівняно з груднем минулого року середня зарплата збільшилася на 20,5%.


Джерело: https://korrespondent.net/ukraine/4062867-nbu-taryfy-budut-rasty-bystree-zarplat