Прив'язка зарплати до валюти: що вирішив Верховний Суд

Як кажуть експерти, ніхто не заважав і раніше роботодавцю і працівнику прив'язувати зарплату до курсу тієї чи іншої валюти. На цьому тижні з'явилася новина про те, що Верховний суд дозволив прив'язувати розмір зарплати до валюти.

Правда, якщо уважно прочитати судове рішення, то воно стосується спору між компанією і працівником. У першого в договорі була вказана зарплата з прив'язкою до євро, а роботодавець не хотів платити за поточним курсом після того, як гривня девальвувала. Не домовившись, працівник подав на компанію до суду.

Кілька років позовів закінчилися тим, що справа дійшла до Верховного суду, і той визнав правомірним зазначення розміру заробітної плати в іноземній валюті. Суд відхилив касаційну скаргу роботодавця та залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій про правомірність фіксації зарплати співробітникові в іноземній валюті.

Як зазначається в рішенні, відповідно до частини першої статті 533 Цивільного кодексу України грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях. Отже, гривня як національна валюта є єдиним законним платіжним засобом на території України. Разом з тим, частина друга статті 533 ЦК України допускає, що сторони можуть визначити грошовий еквівалент в іноземній валюті.

"Встановлені по справі обставини свідчать про те, що трудовий договір відповідача у первісній редакції (яку позивач визнає), передбачає застосування обмінного курсу євро на день платежу при визначенні розміру заробітної плати, що підлягає сплаті у гривні", - йдеться в рішенні суду.

Іншими словами, якщо у вас в договорі є прив'язка зарплати до курсу тієї чи іншої валюти, то роботодавець не може в односторонньому порядку фіксувати її розмір у гривні.

- В Україні не прецедентне право, - розповіли нам в одній з юридичних фірм. – Тому у разі, коли сторони не можуть прийти до згоди, їм знову доведеться йти в суд. Однак, тепер з більшою часткою ймовірності судді перших інстанцій будуть на боці найманих працівників, які мають контракт з прив'язкою до валюти. Так і у роботодавців буде менше спокус затягувати справу в судах.

Як кажуть експерти ринку праці, в Україні не заборонено встановлювати розмір зарплати в гривні з прив'язкою до курсу долара чи євро. Ще в 2013 році Мінсоцполітики розіслало лист № 923/13/84-13, в якому зазначило, що розміри заробітної плати обумовлюються в колективному договорі, при цьому вона повинна виплачуватися у гривнях. У разі якщо в колективному договорі розміри заробітної плати встановлені в прив'язці до іноземній валюті, то, йдеться в листі, повинні бути прописані вимоги щодо здійснення перерахунку іноземної валюти в гривню згідно з курсом НБУ, діючим на момент нарахування заробітної плати.


Джерело: https://kp.ua/economics/641786-pryviazka-zarplaty-k-valuite-chto-reshyl-verkhovnyi-sud