Чому високі зарплати у айтішників – добре для економіки

Ця професія - одна з найбільш високооплачуваних в країні. У той час як середня зарплата по країні в грудні 2018 року, за даними Укрстату, становила 10 573 грн, середня зарплата айтішника, за неофіційними даними, становила близько 2000 доларів, або 56 тис. Грн ..

Останнє дослідження dou.ua, проведене в грудні, показує, що найпопулярнішою спеціальністю в сфері IT є software engineer - розробник програмного забезпечення. З 10 тис. Респондентів, які взяли участь в опитуванні, таких виявилося 25%. Саме їх середня (а точніше, медіанна) зарплата в грудні доросла до 1900 доларів, або близько 53 тис. Грн, причому вже "чистими", т. Е. Вже після вирахування податків. Найменша зарплата в сфері IT у тестувальників - в середньому 500 доларів, або бл. 14 тис. Грн за курсом грудня. Найвищі зарплати у керівників проектних груп системних архітекторів - 5000 дол., Або 140 тис. Грн.

Заступник керівника Стратегічною консультативної групи з підтримки українських реформ Павло Кухта підрахував, що одне робоче місце в сфері IT забезпечує матеріальне благополуччя для 11,5 громадян України.

"В українському IT-секторі зараз зайняті 127 тисяч працівників, які в середньому отримують близько 2000 доларів на місяць, тобто в кілька разів вище середньої зарплати по країні. З урахуванням різниці в цінах, в плані матеріального благополуччя ці люди вже цілком можна порівняти з західним середнім класом. Згідно з дослідженням, проведеним в 2016 році PWC (міжнародна дослідницька компанія, - ред.), один зайнятий в IT створює в середньому 3,6% суміжних робочих місць. По статистикою, у нас в країні зайнятість становить 16,5 млн осіб , близько 40% від загального числа населе ня в 42 млн. У середньому виходить, що 1 зайнята людина містить 1,5 незайнятих (діти, пенсіонери, непрацюючі члени домогосподарств і т.д.). Якщо це все підсумувати, виходить, що одне робоче місце в IT, з урахуванням суміжних робочих місць і осіб на утриманні, в середньому може забезпечити пристойний або високий рівень матеріального благополуччя для 11,5 осіб ", - написав він у Facebook.

За підрахунками експерта, 3,7 млн айтішників могли б забезпечити всю країну.

Як підраховується число суміжних робочих місць, які забезпечує та чи інша галузь, розповів виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень "CASE Україна" Дмитро Боярчук.

"Є різні підходи до такого роду підрахунками. Наприклад, можуть виходити з того, що, якщо людина заробила певну суму, він її витратить, і це екстраполюється на створення робочих місць", - говорить він.

Також до уваги може братися використання однією галуззю продукції іншого. Як, наприклад, будівництво використовує продукцію меблевої і текстильної промисловості, виробників електрики, сантехніки та багатьох інших, забезпечуючи при цьому близько 7 робочих місць в суміжних областях на одного будівельника.

За словами Боярчука, в принципі, будь-яка галузь, що розвивається економіки створює додаткові робочі місця в суміжних галузях. Чого не можна сказати про субсидованих галузях.

"IT дійсно дуже перспективна галузь. Вона живе фактично поза регуляторного поля, і це, напевно, на щастя. Тому що, якби вони жили в рамках українського регуляторного поля, перспективи їх розвитку були б під сумнівом, як і всі, що регулюється зі боку держави ", - говорить експерт.

Крім того, оскільки багато представників IT працюють на замовлення іноземних компаній і випускають продукт для інших країн, своєю роботою вони розвивають економіку країн замовників, а не України, каже експерт.

"Як правило, більша частина замовлень йде з розвинених країн, а ми отримуємо набагато більше, ніж становить їхня зарплата", - вважає Тарас Козак.

Проте в Україні IT-галузь давно розглядається як "рушійна сила" економіки. У Експортною стратегії України на 2017-2021 роки інформаційно-комунікаційні технології значаться першими серед секторів, які позначені як найбільш інноваційні, здатні створити найбільшу додану вартість, а також здатні прискорити розвиток підприємництва в Україні та економіки в цілому.

Як заявляв в одному зі своїх виступів в 2018 році президент України Петро Порошенко, за вкладом в економіку IT-галузь в Україні перебуває на третьому місці після аграрного сектора та металургії. Частку IT в структурі ВВП він оцінив в 3%. А приріст числа людей, зайнятих в області інформаційних комп'ютерних технологій, оцінюється приблизно в 25% в рік.


Джерело: https://www.segodnya.ua/economics/enews/kak-aytishniki-stranu-kormyat-ili-pochemu-vysokie-zarplaty-horosho-dlya-ekonomiki-1214072.html