Чому українці їдуть працювати за кордон?

Вісім з десяти українців, які вже попрацювали за кордоном, хочуть знову відправитися на заробітки.

За даними опитування, проведеного онлайн-сервісом OLX Робота, тільки 20% українців з досвідом закордонного працевлаштування не повернулися б за кордон. Інші готові знову виїжджати на заробітки в інші країни. Більше того: 8% вже знайшли новий варіант, а 41% шукачів знаходяться в активному робочому пошуку за межами України.

Більшість респондентів (72%) залишилися задоволені відношенням роботодавця, негативне враження склалося лише у кожного двадцятого.

6 з 10 трудових мігрантів повернулися б туди, де були раніше, а найвищий відсоток бажаючих приїхати назад опинився серед тих, хто був в США, Німеччині та Великобританії - майже 80%. Незадоволені своїм досвідом роботи за кордоном лише 8% українців.

Якщо б у респондентів була можливість виїхати в будь-яку країну, майже 50% обрали б Німеччину. США і Польща - наступні за популярністю напрямки, їх вказали майже 27% шукачів. Основними причинами вибору цих країн виявилися високі зарплати, розвинена економіка, можливість кращого майбутнього для себе і своїх дітей.

Низькі зарплати в Україні – це взагалі одна з основних причин, які женуть наших співгромадян з країни. 7 з 10 українців розраховують отримувати за кордоном не менше 1 тис. доларів, ще 17% - не менше 2 тис. доларів.

Є й інші мотиви. Наприклад, кожен четвертий бажаючий поїхати говорить про нестабільної економічної ситуації в країні, 16% не відчувають себе захищеними, 13% не можуть знайти роботу, а 11% хочуть виїхати назавжди.

Половина респондентів у віці до 35 років не хочуть повертатися додому, причому найбільше налаштовані виїхати назавжди люди з найбільшим і найменшим достатком.


Джерело: https://kp.ua/economics/639630-pochemu-ukrayntsy-edut-rabotat-za-hranytsu