Чому покоління Z не хоче працювати

За результатами сайтів з пошуку роботи в Україні зробили аналіз вакансій для молодих українців

Згідно з розрахунками, на ринку праці в Україні спостерігався великий попит на працівників без стажу роботи, ідеальне перше робоче місце для молодих людей. При цьому роботодавці скаржаться, що не хочуть молоді люди йти працювати і вважають за краще брати гроші з татової тумбочки. Це зрозуміло, що «робота не вовк і в ліс не втече», але дійсно молоді українці багато в чому не поспішають починати працювати, а тим більше працювати постійно. Чому?

Найчастіше всы обурюються, що вони не хочуть працювати «за копійки». Хоча згідно з даними роботодавці готові платити працівникам без досвіду роботи від 7 900 до 15 200 грн. Зрозуміло, що на практиці пропозиції роботодавців можуть відрізнятися від реальної зарплати, але в цілому дійсно зараз зарплата в Україні зросла. І знайти роботу для молодої людини в Україні без досвіду роботи на рівні 10 000 грн не проблема. Хоча - це робота, а значить потрібно працювати. А ось це не всі хочуть.

Можливо на небажанні молодих людей працювати позначається зростання доходів їхніх батьків. Навіщо молодій людині працювати, якщо є можливість отримувати гроші у батьків, а для батьків фінансування своїх улюблених дітей не важко. Зрозуміло, що батьки різні і є випадки, коли дійсно батьки не можуть фінансово допомагати дітям, але виходячи із загальної тенденції з ринком праці в Україні чітко простежується, що багато батьків можуть без проблем утримувати своїх дорослих дітей, хоча і скаржаться, що «немає грошей навіть на хліб». У всіх країнах світу найкращим драйвом для роботи молодих людей, є реальне зубожіння їхніх батьків.

Свого часу в 50-ті роки в США навіть багато говорили про «епоху працюючих молодих американців, які були дітьми під час кризи 30-х років і тому вони прагнули зробити і кар'єру, і бізнес, пам'ятаючи про злидні Великої депресії». В Україні зараз немає Великої депресії і криза 2014-2015 років закінчилася, тому ситуація може і не найкраща, але явно далека від кризи і злиднів часів Великої депресії.

Другий фактор, який дійсно істотно впливає на небажання молодих людей шукати реальну роботу, це можливість працювати «коли хочеться». В ЄС і США вже давно економісти і обговорюють, і сперечаються про те, що нове покоління, яке ще називають покоління Z, не хоче брати приклад своїх батьків і прагнути до кар'єри або бізнесу. Дійсно, зараз і в США і в Україні є такі умови, коли молоді люди можуть працювати час від часу. Немає необхідності думати про довгострокову роботу, можна завжди знайти тимчасовий заробіток і працювати стільки, скільки хочеться, а тому кинути і просто витрачати зароблені гроші. У цьому випадку немає бажання робити кар'єру, що вимагає довгострокової роботи і багатьох зусиль. Куди простіше перехопити на льоту пару копійок і не паритися про майбутнє. Тим більше, що і ЗМІ, і особливо фільми, сповнені розповідей про чудесні випадки збагачення або як за раз стати успішним бізнесменом або за день зробити успішну кар'єру. Якщо це можна в кіно, чому це не можна зробити в житті. На практиці це малоймовірно, але завжди хочеться чуда.

Чесно кажучи, проблема небажання молодих людей працювати - це світова проблема. Так що тут Україна не виняток. А в умовах глобалізації українська молодь все більше і більше стає частиною покоління Z, хочемо ми того чи ні. Дійсно, перша робота не завжди дуже приваблива і найчастіше малооплачувана. Фактично, будь-який роботодавець, приймаючи на роботу людину без досвіду ризикує, тому що не знає, що він бере і як вона буде працювати. Тому, немає нічого дивного, що на початку молодій людині доводиться пройти випробування і довести, що вона дійсно хоче і буде працювати, і що зможе навчатися і працювати.

Тоді вже роботодавець може подумати про підвищення зарплати. Або самі працівники, розуміючи, як це все працює переходять на роботу в іншу компанію, але вже з досвідом, а значить на більш високу зарплату. У різних молодих людей це виходить по-різному. Деякі умільці за рік умудряються зробити «першу кар'єру» і вже через рік отримати роботу, де платять більше менш пристойні гроші і найголовніше, де роботодавець вже боїться втратити цього працівника. Іншим молодим людям потрібно п'ять і більше років, щоб нарешті зрозуміти, що вони з себе представляють, і що вони можуть дати роботодавцю, і що вимагати від нього. Є й такі молоді люди, яким дійсно робота не дається, і вони постійно змінюють місце праці і сфери діяльності, але нічого не виходить. Люди різні. Але якщо молода людина не починає свою трудову діяльність відповідно до вакансії «працівник без досвіду роботи» і все чекає Доброго Царя чи Дива, то це може затягнутися надовго і закінчитися сумно для всіх. І для цієї молодої людини, і для економіки України в цілому. Така ця економіка жорстока ...


Джерело: https://blogs.korrespondent.net/blog/business/4156854/