"Чому люди їдуть": зарплати в Україні порівняли з Євросоюзом

Зарплати в Україні мають зрости до рівня 75% від країн-сусідів, щоб зупинити катастрофічний відтік "заробітчан" за кордон.

Про це розповіла експерт з питань працевлаштування Тетяна Пашкіна. За її словами, українці отримують найменше у Європі.

"Відповідно до цифр, які я знаю з міжнародних досліджень, у 2050 році населення України становитиме 36 млн, а у 2100-му – 28 млн. Оскільки у нас смертність перевищує народжуваність щорічно на 200 тисяч, ми повинні більше піклуватися про нашу робочій силі, оскільки її дійсно не вистачає. Потрібна ситуація, коли робота буде більш ефективно оплачуватися, тому що першим пріоритетом при пошуку роботи всі експертні організації визнають розмір зарплати", – заявив експерт.

"Не секрет, що розмір зарплати української найнижчий в Європі. Причина, чому наші люди виїжджають за кордон, є очевидною", – наголосила вона.

Пашкіна привела в приклад зарплати, зазначені на одному з популярних українських сайтів по працевлаштуванню: "Середня зарплата у графі "інші країни" складає 42 тис. грн, середня зарплата по самому багатому місту Києву – 15 тис. грн".

"Якщо ми хочемо, щоб українці залишалися на наших робочих місцях, українська зарплата повинна становити 65-75% від сусідів. У Польщі це 800 євро, в Чехії 800 євро мінімалка, а на кваліфіковану працю 1,5 тис. євро. Про Німеччину вже не говоримо. Наші 600 доларів виглядають скромно", – констатувала вона.

Середня зарплата в Україні, згідно з даними Держстату, в травні 2019 року склала 10 239 грн, що на 17,35% більше, ніж за той же період в 2018 році - 8725 грн.

Стало відомо, в яких регіонах України і в яких галузях люди отримують найбільше.


Джерело: https://www.obozrevatel.com/economics/analytics-and-forecasts/zarplatyi-v-ukraine-sravnili-s-evropoj.htm