Найбільш затребуваними на ринку праці України в 2019 році будуть робочі спеціальності

Згідно зі звітом Держстату, найпростіше знайти роботу токарів, слюсарів і будівельникам. Крім того, будуть затребувані працівники соціальної сфери – вчителі, репетитори, психологи, няні і лікарі.

У той же час, юристи, менеджери, економісти і філологи очолюють рейтинг безробітних – ринок праці пересичений цими спеціальностями. Як зазначає експерт з працевлаштування Тетяна Пашкіна, робочим пропонують прийнятну зарплату і хороші умови праці. Виробничі галузі зацікавлені в кадрах всіх віків – головне, щоб працівники були знавцями своєї справи.

"Можливість стажуватися за кордоном, тому що багато іноземних підприємств і дочірніх компаній, а наймати нікого. Беруть і людей 50+, так як тільки вони пам'ятають, як зі старим обладнанням обходитися. І є ситуації, коли не відпускають на пенсію, залишають у статусі експертів, помічників", – каже Пашкіна.

Отримати нову і більш оплачувану спеціальність можна перекваліфікувавшись. Але незважаючи на те, що 85% українців незадоволені своєю зарплатою, вони все одно не готові прощатися з неприбутковою, зате звичною роботою.

А тим часом, в Україні працюють навчальні центри, які пропонують перекваліфікацію. З січня 2019 року запроваджено інститут кар'єрного радника – профілювання безробітних та шукаючих роботу. За таку послугу просять від трьох тисяч гривень. При цьому роботодавці навіть готові частково покривати витрати на навчання.

"В середньому до трьох місяців. Це така база, після якої людина може вже піти хоч на початкових етапах працювати. ... І якщо раніше роботодавці були розбещені, то зараз ситуація змінилася", – розповідає директор навчального центру Геннадій Завгородній.

У зміні професії – головне зважитися на цей крок, відзначають експерти. І вибрати ту спеціальність, яка користується попитом.

"Був випадок одного з регіональних клієнтів. Він працевлаштував трьох юристів зварниками після перекваліфікації. Тому що ті бідолахи рік шукали роботу за професією. Звичайно, нічого не знайшли", – розповідає Пашкіна.


Джерело: https://www.segodnya.ua/economics/enews/kak-ne-stat-bezrabotnym-ukraincam-predlagayut-bystruyu-smenu-professii-1207686.html