Яких фахівців не вистачає на ринку

У минулому році вступники подали найбільше заяв на філологію, право і менеджмент. Натомість ринок праці вимагає 40% спеціальностей з вищою освітою і 60% - з професійно-технічною.

"Половина абітурієнтів йдуть туди, куди радять батьки. Вони не знайомі на ринку праці, тому відправляють своїх дітей у вузи. Вважають, що виробнича сфера не перспективна, ці професії не гарантують хорошого працевлаштування і високу заробітну плату, - розповідає експерт ринку праці Тетяна Пашкіна. - Саме тому дітей намагаються залучити до юриспруденції, міжнародної економіки, туризму. Звідси виникає безробіття".

З абітурієнтами і батьками потрібно проводити професійно-орієнтаційну та просвітницьку роботу, каже фахівець. Лише 20% українських випускників шкіл обирають професійно-технічні училища. В більшості країн Європейського Союзу ця цифра становить 40%.

"Програмісти і інженери зараз отримують зарплати більше, ніж філологи та економісти. Приміром, 70 000 гривень можуть отримувати не тільки хірурги і стоматологи, але і хороші автослюсарі. Зарплати програмістів перевищують 100 тисяч", - каже експерт.

Щоб якось вирівняти ситуацію Міністерство освіти запустило принцип дуального освіти. Адже ринок праці потребує нових підходів у навчанні.

"Студент 70 відсотків навчального часу набуває практичні навички, а не слухає лекції в аудиторії. На теорію відведено 30 відсотків, - пояснює директор директорату професійної освіти Міносвіти Ірина Шумик. - Дуальна освіта - це обов'язково договірні умови між студентом, вищим навчальним закладом і підприємством".

341,7 тис. безробітних зареєстровані у Державній службі зайнятості. Більшість жінки - 184 тис. осіб. У грудні минулого року роботу втратили 40 тис. громадян, за даними Держкомстату. На сайтах пошуку роботи щомісяця з'являється близько 100 000 нових і оновлених вакансій.


Джерело: https://gazeta.ua/ru/articles/edu-and-science/_kakih-specialistov-ne-hvataet-na-rynke/885440