Як українці шукають роботу: дослідження показало, що здобувачі активніше взимку і не вірять вакансіях без вказівки зарплати

українці Найчастіше шукають роботу взимку, а найпопулярнішою сферою залишається торгівля. Такі результати дослідження аналітиків порталу OLX.

Зима і осінь

Найактивніше здобувачі взимку: у січні і лютому експерти порталу нарахували 796 тис. і 788 тис. відгуків на вакансії. З березня їх кількість починає падати. І знову виростає до осені: у серпні пости роботодавців збирають в середньому 530 тис. відгуків. Восени активність трохи виростає — до 603—674 тис. відгуків в місяць.

найпопулярнішим днем пошуку у народу є вівторок — на нього припадає найбільша кількість відповідей. Найменше українці схильні шукати роботу в неділю. При цьому найактивнішими стали здобувачі з Київської, Одеської, Дніпровської, Харківської та Запорізької областей — звідти найбільше приходить відповідей на вакансії.

Найбільш затребуваною сферою у народу стала роздрібна торгівля. Українці взагалі часто шукають місце, де не потрібен досвід роботи. У фахівців в топі — будівництво і транспортна галузь.

Зв'язок і оклади

Найчастіше, зацікавившись вакансією, люди зв'язуються з компанією по телефону — так роблять 57% шукачів. 41% звертаються через форму платформи, 2% посилають роботодавцям СМС. Інакше йдуть справи при пошуку роботи у підопічних або випускників вузів.

"62% студентів вважають за краще писати компаніям через сервіс з пошуку вакансій або ж відправляти СМС", — відзначають аналітики порталу і додають, що дзвонять роботодавцям тільки 38% студентів.

З підозрою народ ставиться до вакансіях без зазначеної зарплати — на них відповідають лише 17% українців. Інші відгукуються тільки на реальні цифри. До речі, більшість влаштує 10 тис. грн в місяць — роботу з такою зарплатою шукають 52% шукачів. Ще 41% згоден на заробіток до 25 тис. грн, і лише 1,4% претендентів хочуть отримувати від 50 тис. HR-експерт Анастасія Зозуля зазначає: тренд, коли роботодавець "соромиться" вказувати розмір зарплати, сходить на немає:

"Цьому сприяють зростання зарплат і наполегливість шукачів — особливо в соцмережах, коли роботодавець може наштовхнутися на шквал їдких зауважень від юзерів".

Винні ритми

За словами експертів, закономірність в пошуку роботи саме по вівторках є, і вона пов'язана з ритмами.

"На цей день припадає пік людської активності. Якщо в понеділок людська психіка адаптується, "звикає" до діяльності після вихідних, то вже у вівторок і середу працездатність людини на максимумі. Ближче до вихідних вона поступово сходить на немає", — говорить психолог Олена Мірошниченко.

Вона нагадує, що в народі досі поширений стереотип "понеділок — день важкий", а тому багато хто схильний відкладати важливі справи на вівторок.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ukraine/kak-ukraincy-ishchut-rabotu-issledovanie-pokazalo-chto-soiskateli-aktivnee-zimoy-i-ne-veryat-vakansiyam-bez-ukazaniya-zarplaty-1309862.html