Голова Нацагентства держслужби: Людям, які хочуть заробити гроші, не потрібно йти на держслужбу

Голова Національного агентства України з питань державної служби (НАДС) Олександр Стародубцев вважає, що людям, які хочуть заробити гроші, не потрібно йти на державну службу.

"На держслужбі все ж має переважати нефінансова мотивація. Ми маємо намір зробити нормальну модель зарплат, вирівняти її, зробити прозорішою та справедливішою. Але люди, які хочуть заробити гроші, їм не потрібно йти на держслужбу, гроші потрібно заробляти у бізнесі, а в держслужбі можна реалізувати інші речі. Можна навчитися, оскільки це найскладніша система, яка є в країні, значно складніша за бізнес. Рівень амбіцій, завдань і цілей тут просто на порядок вище, це величезний виклик і відповідальність", - повідомив Стародубцев.

Голова НАДС зазначив, що на держслужбі заробітна плата дуже непрозора, докручується надбавками і стимулює не те, що потрібно.

"Базові правила HR говорять, що ви маєте платити людям за бажану поведінку. А у нас є купа всіляких надбавок за вислугу років, за ранг, тобто, ми самі більше платимо не за результат, а за те, що людина довго сидить на держслужбі. Це просто якась нісенітниця. Давайте не будемо платити людям за те, що вони сидять, давайте платити за те, що вони роблять", - наголосив Стародубцев.

Керівник Нацагентства вважає, що безліч надбавок потрібно дерегулювати, а нарахування зарплат спростити.

"Усе, що є номінально надбавкою, а за фактом зарплатою - назвати зарплатою, і показувати це на сайтах робіт. Тому що у нас ще яка проблема - якщо супермаркет шукає працівників, то вони пишуть, що зарплата в 20 тис. грн, і це означає, що ти в стрибку за супернавантаження отримаєш 15 тис. А коли пишемо, що у нас зарплата від 9 тис. грн, то це може бути і 30 тис. Ми банально програємо з точки зору маркетингу на ринку праці", - констатував він.

Стародубцев додав, що держава не повинна платити стільки ж, скільки платять на ринку, але важливо зарплати на держслужбі хоча б зіставити з ринковими.

"Нам необхідно зробити модель категоризації посад. Нам потрібно зрозуміти, що це головний фахівець, це економіст, це юрист, а це айтішник, і порівнювати їх тоді з різними ринками. Бо на сьогодні це просто "головний спеціаліст", і ми не знаємо, хто він, ми просто встановлюємо йому 9 тис. грн окладу. З такою логікою ми не знайдемо хороших людей", - сказав голова НАДС.

На запитання, чи зможе Україна реформувати систему оплати праці на держслужбі без фінансової допомоги міжнародних партнерів, Стародубцев відповів, що спершу необхідно розробити категорії посад, спростити всі надбавки і зробити модель оплати праці, а потім запитати, чи готовий уряд це профінансувати.


Джерело: https://ua.interfax.com.ua/news/economic/625216.html