Екс-голова Нацкомісії з енергетики заявив, що за період дії формули "Роттердам плюс" зарплати шахтарів зросли вдвічі

На момент затвердження формули "Роттердам плюс" в березні 2016 року середня заробітна плата шахтаря становила 7036 грн, а в останній місяць дії формули, в червні 2019 року вона досягла 15 289 грн, заявив з посиланням на дані Держстату колишній голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк.

Зарплати шахтарів за час, поки діяла формула "Роттердам плюс", зросли вдвічі, написав у своєму Facebook екс-голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Дмитро Вовк з посиланням на інформацію Державної служби статистики України.
"7036 грн – середня заробітна плата шахтаря на момент затвердження "Роттердам плюс" в березні 2016 року. 15 289 грн – середня заробітна плата шахтаря в червні 2019 року, останньому місяці дії "Роттердам плюс". Висновок: за період дії прозорої формули і прив'язки до світових цін на енергетичне вугілля, т. зв. Роттердам плюс, зарплати шахтарів зросли на 8253 грн на місяць, що відповідає зростанню понад 117%. Додатковий зарплатний фонд на рік: плюс 99 тис. грн на одного працівника, плюс 7,2 млрд грн на всіх працівників", – написав Вовк.
Він повідомив, що у вугільній галузі України працюють 73 тис. чоловік.
За час дії вугільної формули "Роттердам плюс" державні шахти отримали додатково більше 10 млрд грн, заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.
В 2016 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. Формула "Роттердам плюс" включає ціну вугілля для виробництва електроенергії, засновану на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам – Роттердам – Антверпен) плюс доставку в український порт.
Після впровадження формули почалося зростання вартості вугілля державних шахт, яка встановлюється Міністерством палива та енергетики. Так, ціна державного вугілля зросла з 1100 грн/т в 2016 році до 2535 грн/т у 2018-м.
З 1 липня набрав чинності новий ринок електроенергії, у зв'язку з чим колишні принципи формування цін скасовані і формула "Роттердам плюс" припинила дію.


Джерело: https://gordonua.com/news/money/eks-glava-nackomissii-po-energetike-zayavil-chto-za-period-deystviya-formuly-rotterdam-plyus-zarplaty-shahterov-vyrosli-vdvoe-1225915.html