Економіст Світового банку заявила, що Україні слід зупинити стрімке зростання мінімальної зарплати

Україні слід зупинити стрімке зростання мінімальної зарплати до завершення основних структурних реформ в економіці. Таку думку висловила економіст представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач в інтерв'ю DT.UA, опублікованому 13 липня.

Економіст зазначила, що підвищення мінімальної зарплати без збільшення продуктивності праці призводить до того, що попит збільшується набагато швидше, ніж пропозиція встигає на нього відреагувати.

Вона нагадала, що в 2017 році мінімальну зарплату подвоїли, а в 2018 році – збільшили ще на 30%. Крім того, вчителі і лікарі отримали додаткові секторальні надбавки.

"Заробітна плата в держсекторі як відсоток від ВВП зросла з 9,6 в 2016 році до 11% – в 2018-му... Якщо порівнювати з порівнянними європейськими країнами, то і 9,6% – це багато, а 11 – це дуже багато. З одного боку, на ці витрати йдуть кошти, які могли б інвестуватися в інфраструктуру, а з іншого – вони формують попит у тих секторах, які не можуть забезпечити стійке економічне зростання і частково є чинниками тиску на інфляцію", – наголосила Головач.

Економіст додала, що при стимулюванні внутрішнього споживання за рахунок держвитрат уникнути негативних наслідків практично неможливо.

"Будь-підвищення заробітних плат і надбавок в державному секторі... призведуть до негативних наслідків для економічного зростання. Тобто чистий економічний ефект від них буде негативним, – обмежена кількість населення виграє від збільшення своїх доходів, тоді як інші економічні агенти постраждають", – підсумувала вона.

Мінімальна зарплата в Україні становить станом на травень 2019 року 4173 грн. Середньорічна мінімальна зарплата українців може скласти до 2020 року 4961,5 грн. Таке припущення висунув Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

За даними Державної служби статистики, у березні 2019 року середня зарплата в Україні склала 10 237 грн, що на 22% більше, ніж у березні 2018 року.

У червні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що зростання економіки дасть можливість збільшити мінімальну зарплату в Україні до $300 в найближчі два роки.


Джерело: https://gordonua.com/news/money/ekonomist-vsemirnogo-banka-zayavila-chto-ukraine-sleduet-ostanovit-stremitelnyy-rost-minimalnoy-zarplaty-1119166.html