Чиновників відправлять на контракт, щоб було легше звільнити

Нова ідея буде тримати держслужбовців в тонусі, але дозволить розправлятися з неугодними.

Серед законопроектів, які має розглянути новий склад Ради, є рацпропозиції про "перезавантаження влади". Документ вносить зміни до трьох законів: "Про Кабінет міністрів України", "Про центральні органи виконавчої влади" і "Про державну службу". Останній самий цікавий з точки зору людини, яка хоче зробити кар'єру чиновника.

Головне революційна зміна - це надання керівництву права укладати з державним службовцям контракт. Термін дії - від 1 до 5 років. При цьому в законопроекті зазначено, що норми інших законів про працю на держслужбовця не поширюються. Типові форми контрактів повинен затвердити Кабмін.

- Держслужбовців хочуть перевести на особливе становище, як співробітників СБУ або прокуратури. У контракті дійсно можна прописати все що завгодно, але, як правило, вони не йдуть далеко від Кзпп. Наприклад, якщо вказано ненормований робочий день, то повинні бути компенсації або відгули, - говорить менеджер по кадрам Наталія Устименко. - Зазвичай зберігаються і соціальні гарантії, але вони можуть бути частково урізані.

Автори законопроекту мотивують контрактну систему тим, що стара дуже ускладнювала процедуру звільнення недбайливих працівників.

- Звільнити людину можна при будь-яких обставин, але це вимагає праці і прийомів, а закінчення терміну дії контракту автоматизує процедуру, - зазначає наш консультант. - Контракт тримає працівника в тонусі - хочеш не хочеш, а потрібно доводити свою ефективність. Але легкість звільнення має і негативні сторони. Припустимо, всі беруть хабарі, один Іван Степанович не бере. Від нього позбавляються, щоб не псувати атмосферу.

до Речі, законопроект дозволяє розривати контракт достроково за ініціативою керівника служби. Але в цьому випадку, зазначають юристи, звільнений має право відстоювати права через суд.

Документ, який оцінять депутати, також змінює підходи до нарахування зарплати держслужбовцям. Зокрема, виключаються надбавки за ранг та виплати за додаткове навантаження за виконання роботи за вакантною посадою.

- Це пропонується, щоб унеможливити маніпуляції зі штатним розкладом, - говорить Наталія Устименко. - Припустимо, у штаті відділу 10 одиниць, реально справляються з роботою 5 осіб. Кожен отримує за себе і півставки "за того хлопця".

А ось скасування надбавки за ранги експерт вважає невдалим пропозицією - втрачається мотивація до підвищення кваліфікації. Втім, можна придумати інший стимул.


Джерело: https://kp.ua/politics/646705-chynovnykov-otpraviat-na-kontrakt-chtoby-lehche-bylo-uvolyt