У Мінсоцполітики озвучили рівень зарплати, який поверне заробітчан

Середня зарплата в Україні повинна досягти 15 000 гривень для того, щоб українці перестали масового їхати за кордон на заробітки. Про це заявив міністр соціальної політики України Андрій Рева:

«Ми проводили розрахунки, і для того, щоб люди так масово не виїжджали, середня зарплата повинна бути в районі 500 євро або доларів. Це близько 15 тисяч гривень. А ми ставимо питання, що показника в 10 тисяч ми повинні досягти до кінця поточного року. Тобто зарплату в Україні потрібно збільшити на 50%. А крім підвищення соціальних стандартів, треба покращувати інфраструктуру — люди їдуть не тільки за грошима. Вони їдуть заради підвищення якості життя».

При цьому міністр вважає, що через кілька років темп некваліфікованої трудової міграції знизиться, а от з кваліфікованими кадрами буде проблема:

«Раніше чехи надували щоки і не визнавали наших медичних дипломів, а коли втратили своїх лікарів, то зрозуміли, що українці не гірші. Думаю, міграція буде ще рік-два. Але коли ми досягнемо тих соціальних стандартів, про яких я кажу, то через рік-два ми зіткнемося з ситуацією, яка була на початку 2000-х років».

Тим часом, середня зарплата повільно, але впевнено рухається до заповітної цифри в 15 000. За даними Держстату, в липні вона становила 9 170 гривень. А з нового року і зовсім повинна поповзти вгору, адже підвищення мінімалки до 4 170 гривень вже підтвердили і Прем'єр-міністр і Президент.


Джерело: https://www.work.ua/news/ukraine/957/