Пандемія "вбиває" ресторани: з ринку вже пішли 2000 закладів, на черзі ще тисяча

З весни 2020 року, коли в Україні розпочалася пандемія, з ресторанного ринку пішли 2000 закладів. В умовах нових карантинних обмежень ресторатори закликали уряд скасувати обов'язок бізнесу перевіряти наявність тестів та сертифікатів вакцинації у відвідувачів. Про це заявив співвласник мережі Pesto Cafе Дмитро Погребицький.

"З моменту початку пандемії в Україні закопалося близько 2000 ресторанів. Всього було близько 6000 закладів. Можна економічно підрахувати, яких збитків завдала пандемія нашої галузі", – зазначив Погребицький.

За його словами, після кожного локдауну бізнес втрачає щонайменше 30% персоналу.

Як зазначила директор аналітичного центру "Ресторани України" Ольга Насонова, "карантинна" постанова Кабміну зобов'язує заклади забезпечити повну вакцинацію працівників та здійснювати контроль за документами відвідувачів.

Члени Національної ресторанної асоціації України також зазначили, що у разі виявлення порушень бізнесу загрожує адміністративна відповідальність. Суми штрафів варіюються від 34 тис. грн. до 170 тис. грн. Ресторатори зазначили, що якщо їм не скасують штрафи, то з 4000 закладів, що залишилися, з ринку підуть ще мінімум 1000.

Представники ресторанного бізнесу просять скасувати зобов'язання здійснювати перевірки та вже підготували відповідну заяву, адресовану Кабміну.

Нагадаємо, керівництво одного із столичних ресторанів вирішило обслуговувати всіх бажаючих та звільнити клієнтів від карантинних обмежень. Надалі до такої ініціативи приєдналися інші заклади.


Джерело: https://ubr.ua/market/trade/pandemija-ubivaet-restorany-s-rynka-ushli-tysjachi-zavedenij-4009478