У базі столичної служби зайнятості 1400 вакансій для осіб з інвалідністю

Одним із головних питань у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю нарівні з реабілітацією є питання їх працевлаштування і трудової зайнятості, оскільки це дає їм змогу інтегруватися в суспільство та залучитися до системи соціально-економічних відносин, забезпечує умови для їх економічної автономії, самореалізації.

Про це у ході круглого столу в Укрінформі на тему: "Творімо добро разом», який присвячений Міжнародному дню осіб з інвалідністю, зазначив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

«В Україні інтеграція осіб з інвалідністю у суспільні відносини є однією із гострих соціальних проблем, вирішення якої вимагає дієвих заходів щодо їх реабілітації, більш активного і дієвого залучення органів влади, соціальних партнерів, громадських організацій  та всіх зацікавлених сторін до вирішення проблем цієї категорії населення Служба зайнятості активно займається працевлаштуванням людей з інвалідністю та адаптацією їх на ринку праці. В поточному  році з 1278 безробітних осіб з інвалідністю працевлаштовано 357, з них 11 учасників АТО, а також 11 осіб започаткували власну справу », - сказав Білич.

Білич відзначив, що цьогоріч зросла кількість роботодавців, які готові працевлаштувати осіб з інвалідністю. Однак, за його словами, не всі підприємства мають змогу працевлаштувати таку категорію осіб.

«З початку року столичні роботодавці надали міській службі зайнятості майже 4,6 тис. вакансій в рахунок нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. На сьогодні кількість вакансій, на які могли бути працевлаштовані особи з інвалідністю становить 1,4 тис. одиниць. З першого погляду, вакансій для працевлаштування осіб з інвалідністю достатньо, але значна частка вільних робочих місць (вакантних посад) залишається незаповненою через невідповідність вакансій професійно-кваліфікаційному рівню безробітних з інвалідністю, які перебувають на обліку в столичній службі зайнятості. Як правило, пропонуються робочі місця, що потребують низької кваліфікації з невисокою заробітною платою та важкими умовами праці», - додав він.

Як зазначила начальник відділення професійної реабілітації Київського міського центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів (КМДА) Анна Тетервачук, у місті Києві функціонує міська програма «Турбота», яка спрямована на підтримку осіб з інвалідністю.

Крім цього, заступник директора Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів Валентина Усольцева наголосила, що на сьогодні не в повній мірі підприємствами виконується норматив на працевлаштування людей з інвалідністю.

У роботі круглого столу взяли участь Комунальне підприємство  «Київпастранс»;  Київський міський центр медико-соціальної експертизи; Київська організація УТОГ;  Київська міська організація УТОС; підприємство об'єднання громадян «Перспектива» Всеукраїнської громадської організації "Асоціація  інвалідів- спинальників України; Департамент управління персоналу ПРАТ «АК «Київводоканал» та інші.  

Учасники круглого столу обговорили реалії та перспективи реалізації нормативно-правової бази та вирішили напрацювати спільні пропозиції щодо її покращення.


З повагою

відділ інформаційної роботи

Київського міського центру зайнятості

т/ф 044/537 60 88

www.dcz.gov.ua/kie