Заробітчани на низькому старті: сидять на валізах і вже готові їхати на ПМЖ, - соцопитування

На даний момент в Україні зафіксовано найвищий з 2015 року рівень готовності громадян до еміграції. Наші співвітчизники готові міняти країну вже навіть не для того, щоб заробляти гроші - їх цікавить ПМЖ з можливістю вивезення своєї сім'ї або створення її там на місці.

Результати соцопитування, яке було проведене Research & Branding Group свідчить, що 40% українців готові переїхати в іншу країну на постійне місце проживання, якби у них була така можливість. Більше половини - поки не готові до такого радикального кроку. А у 28% немає ніяких причин для еміграції. Ще 6% - не визначились.

Варто відзначити, що в 2019-му цей показник був найнижчим за попередні шість років - тоді про свою готовність до переїзду заявляв тільки кожен п'ятий українець.

Серед основних причин, які можуть спонукати до зміни країни для ПМЖ, значаться:

  • пропозиція цікавою і прибуткової роботи (28%);
  • збройний конфлікт (27%);
  • економічні проблеми в країні (22%);
  • сімейні обставини (21%);
  • відсутність умов для самореалізації (14%);
  • політична нестабільність в Україні (12%).

Найбільшу готовність емігрувати виявляють громадяни віком до 40 років. Серед людей в категорії "40+" найменше тих, хто готовий покинути країну. Багато, кому більше 50 років, і зовсім не хочуть за кордон на постійне місце проживання.

Чоловіки і жителі облцентрів більше всіх хочуть виїхати з України, а найменше - жителі південного регіону.

Іноземний ринок праці усіяний вигідними пропозиціями - шукають зварників, слюсарів, операторів робочих верстатів, різноробочих. Досвідчені кадри з України цікаві роботодавцям з Польщі (44% всіх актуальних іноземних вакансій), Литви (15%), Словаччини (11%), Німеччини (7%), Латвії (7%) і Фінляндії (7%).


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/ukraintsy-hotovy-ekhat-za-hranitsu-radi-pmzh-a-ne-radi-zarabatyvanija-deneh-sotsopros-4007242