В Україні запровадять добровільні пенсійні накопичення зі 100% бонусом від держави

Міністерство соціальної політики пропонує запровадити добровільну накопичувальну пенсійну систему. Усі, хто скористаються, отримуватимуть на свої рахунки бонуси від держави у розмірі 100% суми відрахувань. Про це повідомляє прес-центр відомства.

Згідно із законопроектом №2683-3 (який був відхилений профільним комітетом у червні), внески пропонують робити за рахунок зниження ставок ЄСВ. Тобто додаткового податкового навантаження на громадян та на роботодавців не буде.

Пропонується наступна модель накопичувальних внесків:

  • обов'язкові внески на індивідуальні рахунки людей у розмірі 1% сплачує працедавець;
  • добровільні внески у розмірі 1% сплачують усі застраховані особи із власної заробітної плати;
  • на індивідуальні рахунки людей – учасників накопичувальної системи держава перераховує додаткові стимулюючі внески у розмірі 1%.

"Таким чином, усі застраховані особи автоматично стають учасниками другого рівня пенсійної системи та одержують від 1% до 3% від своєї заробітної плати на власні пенсійні рахунки, що відповідає своєму вибору", – сказано в повідомленні.

Водночас, громадянин має право відмовитися від участі в такій системі.

Нагадаємо, накопичувальну пенсійну систему в Україні хочуть запровадити максимум із 2024 року. Мінфін проводить відповідні дискусії з Мінсоцполітики та профільним комітетом парламенту.


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/v-ukraine-vvedut-dobrovolnye-pensionnye-nakoplenija-so-100-bonusom-o-hosudarstva-4008514