Податкова відловлює фрілансерів в інтернеті

Діяльність на фрілансі – поняття відносно нове для України, яке найбільше обертів набрало після початку коронавірусної пандемії. Отримати замовлення виконання тих чи інших робіт не виходячи з дому стало простіше і за рахунок стрімкого розвитку відповідних інтернет-майданчиків – фріланс-бірж.

Однак не варто сприймати такий тип заробітку, як вільний від будь-яких зобов'язань перед державою. Навіть тут, попереджають юристи, людині доведеться оформлятися та сплачувати податки.

Поняття фрілансер, яке буквально означає "вільний копійник", поширене на Заході, але в Україні законодавчо поки що ніде не відрегульовано. Тому держава активно відстежує не лише тіньових співробітників компаній, які отримують зарплати у конвертах, а й фрілансерів.

Причина в тому, що багато з них не сплачують податки із заробітку, який одержують за свою діяльність.

"У нас поняття фрілансу, як господарської діяльності, не передбачено у принципі. Це якась "сіра зона", якої не має бути в рамках чинного законодавства. У нас існують або суб'єкти господарювання ("фопи"), які працюють самі на себе та надають послуги з того чи іншого напрямку, або – наймані співробітники", – каже у коментарі UBR.ua старший партнер Pravo Garant Надія Загрія.

Таким чином, попереджає вона, як тільки людина систематично починає здійснювати якусь діяльність як фрілансер – будь то перукар чи IT – він повинен оформитися як фізособа-підприємець.

Справа в тому, що провадження такої діяльності без належної держреєстрації заборонено законом. А за наслідки доведеться відповідати перед податковою, яка може здійснити т.зв. контрольну закупівлю.

"Якщо буде поставлене певне завдання, податковий орган може прошерстити всі сайти з пропозиціями про фріланс-роботу, здійснити закупівлю, і по ходу виявити тих, хто веде діяльність без відповідних документів. Тому не треба думати, що в інтернеті можна сховатися", - каже юрист.

У її практиці вже був такий випадок, коли представники держоргану оформили замовлення на татуювання, який пропонував свої послуги через інтернет. Для правдоподібності йому навіть відправили передоплату.

У призначений час та місце прийшли перевіряючі з посвідченнями, що підтверджують повноваження, та зафіксували факт того, що людина надає послуги, не будучи суб'єктом господарювання.

З іншого боку, якщо робота виконується одноразово, тут також є ризик не пройти непоміченим та нарватися на штраф. У разі юрист рекомендує хоча б підписувати із замовником договір цивільно-правового характеру. І переконатися, що у ньому чітко прописано предмет договору, а саму роботу реально передати за актом приймання-передачі.

Самим договором має бути передбачено суму винагороди, з якої і будуть утримані всі необхідні податки.

"Також варто враховувати, що сайти, які публікують пропозиції для фрілансерів, надають майданчики, де люди обмінюються інформацією. І відповідальність за легальність роботи виконавців вони не несуть: це зобов'язання самого фрілансера", – підсумувала Загрія.


Джерело: https://ubr.ua/market/trade/nalohovaja-otlavlivaet-frilanserov-na-birzhakh-4010770