Борги по зарплаті скоротилися лише на 7,5%: главам ОДА пригрозили

Протягом серпня-вересня 2021 року загальна сума заборгованості із заробітної плати скоротилася на 7,5%, або на 295 млн грн. Однак роботодавців просять активізуватися в цьому напрямку, повідомляє Мінекономіки за підсумками засідання відповідної робочої групи.

"Зменшення боргу на 7,5% протягом останніх півтора місяців - фактичне свідчення, що процес вдалося зрушити з мертвої точки. Питання ліквідації заборгованості на контролі у керівництва держави", - сказала заступник міністра Світлана Глущенко.

Найбільш складна ситуація з боргами, за її словами, - на підприємствах, які перебувають у сфері управління центральних органів виконавчої влади. Їхні борги перед співробітниками на 13 вересня перевищують 2,1 млрд грн. За півтора місяця вони знизили заборгованість на 45,7 млн грн.

На тлі цього Мінекономіки ініціює введення практики, коли ситуацію з оплатою праці враховують при оцінці ефективності роботи керівників обласних адміністрацій. Відповідне звернення вже підготовлено і буде направлено президенту України.

До кінця року всі підприємства, у яких заборгованість по зарплатах не перевищує 15 млн грн, повинні повністю погасити її. Решта - зменшити суми боргів наполовину.

Нагадаємо, що за серпень загальна заборгованість по зарплатах скоротилася на 105,6 млн грн, або на 3%. У той же час дві області наростили борги - Волинська і Закарпатська.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/dolhi-po-zarplate-sokratilis-menee-chem-na-8-hlavam-oha-prihrozili-4007333