Дефіцит будівельників в Україні: кому і за що більше платять

Ринок праці в Україні переживає сплеск попиту на робочі руки в будівельній сфері. Як повідомили експерти порталу grc.ua, частіше за інших шукають працівників на будівництва - 26% запитів, рідше - інженерів і керівників проектів.

При тому, що набір стартових вимог до новачків буде мінімальним. Серед іншого від них буде потрібно фізична підготовка і витривалість. Але ось розліт в зарплатах в порівнянні з фахівцями - відчутний. Доведеться повчитися, зате не вимагають диплом.

Заробити в будівництві більше за інших вийде у виконробів. З цієї категорії середня зарплатна пропозиція зараз знаходиться на рівні 29 300 грн на місяць.

Фахівці робочих спеціальностей отримують трохи менше - близько 27 400. Але без роботи не залишаться - потреба у фахівцях зараз перекривається тільки на 15% щодо пропозицій від роботодавців.

Якщо кандидат не має взагалі ніякого досвіду в будівництві і прийде на будівництво з нуля, розраховувати він може тільки на самий мінімум, який становить близько 6 200. Тут при прийомі на роботу теж більше дивляться на фізичні якості кандидата: він повинен володіти відмінною координацією, витривалістю, точністю, спритністю і мати хорошу реакцію.

Вимога про наявність освіти є обов'язковим для керівників проектів у будівництві, в чиї обов'язки входить зібрати робочу бригаду, сформувати бюджет, розрахувати кількість матеріалів і т.д. Для них зарплатна пропозиція в середньому становить 24 520 грн. Трохи більше платять в галузі архітектури та проектування - близько 26 300 грн.

Зарплату менше пропонують претендентам на посади інженера - 22 300 грн, а також фахівцям, які займаються водопостачанням і каналізацією: в середньому 21 300 грн. Але це обгрунтовується тим, що зараз на них попит значно менше, ніж на робочі спеціальності - 10%.

Професію за будівельними спеціальностями отримують, навчаючись за наступними напрямками: архітектура і містобудування, будівництво і громадянська інженерія, геодезія та землеустрій або гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології.

Пропрацювавши від 3 до 6 років, такі фахівці часто виходять на ринок уже як власники бізнесу в сфері будівельних послуг. Тоді як до себе в команду найчастіше набирають людей зі стажем хоча б від 1-3 років.

Найбільш затребуваною зарплатою в будівельній галузі на даний момент є вилка в 13 000-26 000 грн, трохи менше число претендентів оцінюють свою роботу в 26 000-40 000 грн. У той же час роботодавці найчастіше пропонують оплату в 18 000 грн, рідше - на рівні 26 900-35 700 грн.

Але не варто забувати, хоч робота в сфері будівництва добре оплачується, тут присутній фактор сезонності - з приходом холодів ринок затихає.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/defitsit-stroitelej-v-ukraine-komu-i-za-chto-bolshe-platjat--4007836