Боротьба з "тінню": за місяць перевірок роботодавці оформили майже 400 тис. Співробітників

В Україні фіксують позитивну динаміку щодо збільшення кількості працівників, працевлаштованих належним чином. З 1 липня по 1 серпня в Державну податкову службу надійшло майже 394 тис. Повідомлень про працевлаштування. Це на 42 тис. Більше, ніж в червні 2021 р і на 35 тис. - ніж в липні 2020 р

Так, в липні офіційно працевлаштувалися на 12% більше громадян, ніж місяцем раніше. Податківці сподіваються, що така позитивна тенденція збережеться і надалі. У повідомленні прес-служби Мінекономіки сказано, що зниження рівня тіньової зайнятості - один із ключових кроків для забезпечення соціально-економічного розвитку України.

Є й регіони-лідери, де відзначено зниження рівня тіньової зайнятості:

  • Київ (зареєстрували 64 тис. Чоловік);
  • Дніпропетровська область (28 тис. Чоловік);
  • Харківська область (25 тис. Чоловік).

Кожен п'ятий українець працює неофіційно, - заступник міністра економіки

Проте, є й сумна статистика. За підсумком завершення першого місяця інспекційної кампанії з виявлення неформальних трудових відносин, стало відомо, деякі роботодавці все-таки грішили з працевлаштуванням працівників.

Було проведено 1676 інспекційних відвідувань і виявлено 5026 працівників, допущених до роботи без трудових договорів, а під час проведення перевірок були укладені трудові договори з 2 421 працівником.

Середня кількість виявлених незадекларованих працівників становить більше 4 чоловік на 1 перевіреного роботодавця, при цьому 57% від загальної кількості незадекларованих працівників виконували роботу на користь ФОП.

Найбільше незадекларованих працівників виявлено в:

  • Запорізькій області (458);
  • Вінницькій області (401);
  • Одеської області (323).

До всіх роботодавцям-порушників застосовано заходи притягнення до відповідальності відповідно до чинного законодавства. Інспектори виписали 734 попередження щодо платників єдиного податку першої-третьої груп і наклали понад 5 млн грн штрафних санкцій.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/v-ukraine-rabotodateli-vykhodjat-iz-teni-4005765